Translate

torstai 23. tammikuuta 2014

TIRA MI SU! VEDÄ MINUT YLÖS!

 

                                          Minä Misu vien sekä silmäsi että kielesi!

Saiskos olla suklaata vai suklaata? Minä otan mielelläni kumpaakin. Ja otan vielä lisää vaikket antaisikaan. Suklaa on ihanaa, mutta niin on joku toinenkin. Toiseuden käsite kohdistuu tällä kertaa ylläri ylläri italialaiseen jälkiruokaan Tiramisuun, joka tarkoittaa sanatarkasti "vedä minut ylös". Pieni italian oppitunti: tirare= vetää, mi= minut/minulle, su= ylös. Facile!

On ihmisiä, jotka väittävät, ettei oikeaan tiramisuun kuulu suklaa ollenkaan. Päälle kuuluisi vain hieman hunnuttaa tummaa kaakaojauhetta... Mutta koska omistan Y-kromosomin, en voi olla laittamatta suklaata edes jonkin verran mihin tahansa ruokalajiin, johon se jollakin tapaa kuuluu tai voi kuulua. Tarinani kertoo viime äitienpäivästä, jona päädyin tekemään ihanaa kakkumaista tiramisua. Minua nimittäin ärsyttää vallan suuresti etenkin kotitekoisessa tiramisussa sen vulgaari ulkonäkö; uunivuoallinen kermapuuroa. Siitä loodasta sitä sitten lusikalla kaavitaan lautasille. Entä ulkonäkö? Mössöä? Kyllä. Minä en tahdo tiramisuni näyttävän kenenkään bodybuilderin rahka-aamupalalta - ei sinne päinkään.

Otin mallia Bo Hagströmin ja Robert Maglian Italialaiset jälkiruoat (Tammi 2009) -kirjasta, koska siellä näin kumottavan tiramisun ohjeen. Muutin ohjetta hieman ja onnistuin tekemään Miramisun.

MIRAMISU

Mitä tarvitaan:

vaahdotettua kermaa 1dl
munia 5 kpl
sokeria 2dl
sitruuna
mascarponejuustoa 500g
tummaa suklaata (maun mukaan)70g
marsalaviiniä tai konjakkia vajaa desi
pähkinöitä (esim. pekaani tai saksan) 120g
tummapaahtoista vahvaa kahvia tai espressoa noin 3dl(ei vaaleapaahtoista! suodatinkahvin paahtoaste mielellään 5)
savoiardikeksejä
ripaus suolaa
leipävuoka
tuorekelmua
mansikoita/muita marjoja koristeeksi
jääkaappi
tarjoiluastia

Mitä ja miten tehdään:

Vuoraa leipävuoka tuorekelmulla. Laita tippa öljyä vuoan pohjalle jotta kelmu pysyy paikoillaan. Vaahdota valkuaiset ja ripaus suolaa. Pese sitruuna kuumalla vedellä. Raasta sen kuori (vain keltainen osa) ja ota mehu talteen. Rouhi suklaa ja pähkinät mukaviksi sattumiksi, älä sekoita niitä keskenään. Vatkaa toisessa kulhossa mascarpone ja sokeri. Lisää joukkoon vaahdotettu kerma, koko sitruunankuoriraaste ja sekoita. Lisää lopuksi 2rkl sitruunanmehua. Yhdistä valkuaisvaahto mascarponeseokseen varovasti käännellen.

Sekoita kahviin alkoholi ja kaada liemi esim. keittolautaselle. Pyöritä nopeasti keksit kummaltakin puolelta terästetyssä kahvissa. Laita vuoratun leipävuoan pohjalle ensin kerros keksejä. Sirottele päälle pähkinöitä ja mascarponevaahtoa. Lisää sitten uusi kerros kostutettuja keksejä & pähkinäsattumia ja lopuksi mascarponevaahtoa. Jatka näin kunnes vuoka on täynnä. Laita päällimmäiseksi kostutettuja keksejä, jotta ne muodostavat Tiramisun pohjan kun kakku käännetään.Taittele tuorekelmu kakun päälle ja laita kakku vetäytymään jääkaappiin noin 4 tunniksi tai yön yli. 

Laita tarjoiluastia vuona päälle ja käännä. Poista kelmut. Asettele suklaasattumat ja mansikat Tiramisun päälle.

Tarjoile!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti