Translate

lauantai 14. syyskuuta 2013

Eläköön vesi!

Elämän edellytys, vesi, on Milanon alueella laadukasta. Nyt puhun tavallisesta hanavedestä, mutta toki en voi olla mainitsematta upeita supermercaton vesimarkkinoita, joiden perään voi vain haikailla Suomessa. Myös hinnat ovat ihania: ostin italialaista lempivettäni VitaSnella 6 pulloa. Yhden 1,5l pullon hinnaksi tuli noin 0,47e. Kyseinen lempiveteni on vieläpä hieman kallista, joten halvempi kilpailija olisi ollut vieläkin edullisempi. Italialaiset juovat muuten eniten maailmassa pullovesiä, joten täällä ollaan todellisia eksperttejä vesien suhteen.

Vallan toista ovat Suomen steriilit vesimarrkinat. Suomen vesimarkkinoiden vedet, muutamia maku- ja vichyvesiä lukuunottamatta, eivät sisällä käytännössä mitään kivennäisaineita ja mineraaleja. Tälläinen "ainepuutos" näkyy ja tuntuu myös ihmiskehossa. Suoraan sanottuna en käsitä ollenkaan, miten Suome tilanne on noin huono. Pisarana meressä on vielä sekin tieto, että joudut pulittamaan 1,5l hiilihapotetusta vedestä 2,8e. Aika noloa. Köyhän ja laihan vetemme ansiosta joudumme napsimaan yhtä jos toista kallista pilleriä ja juomaan maitoa. Pillerit ovat tunnetusti kalliita, eikä maitokaan halpaa ole (eikä sisällä tarpeeksi kivennäisaineita ja mineraaleja). Niin tyhmä en ole, ettenkö ymmärtäisi myös ympäristön näkökulmaa. Totta kai jätettä syntyy muovipulloista, mutta jos jatketaan Suomen hyvällä mallilla olevaa pullonpalautussysteemillä, niin uskoisin kaiken olevan ihan hyvin. Sitä paitsi en edes väitä, että jokainen pisara, jonka juomme tulisi olla pullovettä. Ei missään nimessä. Tavallinen hanavetemme voisi yksinkertaisesti sisältää enemmän mineraaleja ja kivennäisaineita!

Palaan italialaiseen hanaveteen. Kämppikseni kertoi, että Milanon alueen vesi on erittäin laadukasta ja sisältää paljon erilaisia aineita. Luulen, että keskeinen tekijä on kalkki, jota vedessä on runsaasti. Se on myös silmiinpistävää: suihkun jälkeen laattoihin jää valkoisia pisteitä. Haitta on lähinnä esteettinen, ja italiassa myydänkin paljon anticalcare, kalkkia irrottavia pesuaineita. Runsas määrä kalkkia on tehnyt jo muutamassa päivässä kynteni vahvoiksi, iho kuivuu vähemmän ja hiukset rasvoittuvat vähemmän. Voin todella hyvin.
 Epäilijät voivat tulla viikoksi tänne kokeilemaan.

Runsas kalkkimäärä voi olla ongelmallista vanhemmalle väestölle, koska kehon täytyy ikään kuin suodattaa vettä. Luulen kuitenkin, että suomalaisten tyyppitauti osteoporoosi (ja monet muutkin vaivat) vähenisi reilusti, jos vesi olisi rikkaampaa. On muutenkin erikoista, miksi helposti allergisoiva aine, maito, on niin pakkomielteinen suomalaisille. Lisäksi teollistuneet maidot ovat pitkän prosessoimisvaiheen takia kaikkea muuta kuin luonnollisia. Eivät ne varsinaisesti mitään terveysjuomaa ole. Kaiken kukkuraksi kyseiset "maidot" ovat hävyttömän kalliita.

Yllättäen vedelle ei edes voi olla allerginen, joten olisiko kuitenkin järkevämpää kehittää vesimarkkinoita maitomarkkinoiden sijaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti